Waarom zou je nog trouwen?

Waarom zou je nog trouwen?

Daar stond ik dan, te staren naar een vreemd spiegelbeeld. Met zo’n witte jurk aan voelde het alsof ik mijzelf voor de gek hield. Het is ondertussen even geleden, maar al die voorbereidingen voor de grote dag maakten dat ik bijna vergat waar het écht om ging: het huwelijk.

Ik staarde mij blind op alles wat geregeld moest worden, van bedankjes voor ceremoniemeesters tot bloemen en muziekband. Niet gek ook, er komt best wat bij kijken. En iedereen zegt dat het de dag van je leven wordt. No pressure.

Een bruiloft is leuk en aardig, maar waar het echt om draait is die periode erna, het ‘tot de dood ons scheidt’. Maar waarom zou je dat eigenlijk nog doen: trouwen? Meer dan 40 procent van alle huwelijken in Nederland eindigt in een scheiding. De meest genoemde reden voor echtscheiding is dat mensen op elkaar uitgekeken zijn. Is het nog wel van deze tijd, om te gaan voor een huwelijk tot de dood ons scheidt?

Geluk als hoogste doel

Onze samenleving wordt hedonistischer (het draait allemaal om ‘je goed voelen’ en ‘geluk’ als hoogste doel nastreven) en individualistischer. Consequentie daarvan is dat mensen een relatie hebben omdat het ‘goed voelt’ en het ze gelukkig maakt. Op het moment dat dat gevoel of geluk dus wegsijpelt, is alle motivatie voor de relatie weg en kiezen mensen ‘voor zichzelf’. Laten we even de voor en nadelen van die benadering op een rijtje zetten:

VOORDELEN:

  • Alles draait om jou, de ander moet dus altijd zijn of haar best doen om jou te blijven behagen.
  • Je kan doen waar je zin in hebt, als jij weg wilt dan ga je weg.

NADELEN:

  • Als de ander weg wil kan hij of zij weggaan.
  • Het is daardoor lastiger om kwetsbaar te zijn, want wie weet wat de ander doet als je écht jezelf bent! Blijft hij of zij dan wel van jou houden?
  • De ander vindt ook dat alles om hem of haar draait.
  • Altijd gelukkig zijn is onmogelijk (en misschien niet eens wenselijk); moet je elke keer dat je je ongelukkig(er) voelt vraagtekens zetten bij jullie relatie?

Ongekend krachtig

Ik geloof dat het huwelijk door God is bedacht. En ondanks het stoffige imago dat het huwelijk soms heeft, is het een ontzettend mooie relatie waarin juist het verbond, de belofte om samen te blijven, ongekend krachtig is. Ik weet dat als ik een week lang bloedchagrijnig ben, mijn man nog steeds van mij houdt en zich niet gaat afvragen wanneer en hoe hij er tussenuit kan knijpen. Tegelijkertijd geeft het ontzettend veel rust, ik ga mijzelf niet bij elke dip in onze relatie afvragen of ik nog wel gelukkig ben met hem. En die zekerheid maakt dat ik kwetsbaar durf te zijn, hij mag mij zien en meemaken zoals ik écht ben.

Fantastisch plan

Is het daarom altijd makkelijk, het huwelijk? Nee, zeker niet. Maar Gods ideeën zijn nooit slecht. En het huwelijk is een fantastisch plan waarin je kwetsbaar, geliefd en veilig kan zijn. Terwijl de wereld schreeuwt dat je altijd gelukkig moet zijn en voor jezelf moet kiezen, schreeuw ik dat je de prachtige taak hebt om de ander gelukkig te maken en dat je steeds weer voor die ander mag kiezen.