3 tips voor een goede relatie met je schoonfamilie

Ik herinner mij die eerste keer bij de schoonfamilie nog heel goed. Het was een vrijdagavond en ik at mee aan de gezinstafel. Alles was anders, en ging anders, dan ik gewend was vanuit huis. De gespreksonderwerpen, de manier van praten, zelfs het eten was anders.

Die eerste paar maanden van voorzichtige kennismaking dacht ik dat het allemaal aan ‘hun’ lag. Mijn manier, de gewoonten van ‘mijn’ thuis, waren natuurlijk allemaal beter. Ik vond het erg wennen, zo’n schoonfamilie. En voor hun was het ook erg wennen, zo’n schoondochter. De volgende drie tips hielpen mij om in te zien dat ik een superleuke schoonfamilie heb, en dat ik minstens zo raar ben als zij.

1. Mijn gezin heeft ook zijn eigenaardigheden

Elk gezin heeft eigen gewoonten die bepalen hoe er wordt omgegaan met ruzie, geld, maaltijden, bezoek, gespreksvormen, interesses, vrije tijd en ga zo maar door. Elk gezin is een eigen cultuurtje. Wat jij gewend bent, voelt al snel als de norm. Vooral als je jouw gezin als positief ervaart. (H)erken dat jouw gezin ook niet perfect is, dat helpt je om de imperfectie van een schoonfamilie te relativeren.

2. Zoek en benoem positieve eigenschappen

Door aandacht te besteden aan de mooie gewoonten van je schoonfamilie verandert je houding. Ook is het leuk voor je partner als je de positieve eigenschappen van zijn/haar familie benoemt.

3. Jij hoort erbij

Terwijl ik druk bezig was met het denken dat mijn schoonfamilie echt anders dan de mijne was, waren zij misschien ook wel druk met het bespreken van al mijn gekke eigenschappen. Het wordt allemaal een stuk makkelijker als je jezelf als onderdeel van de familie ziet. Natuurlijk blijven er dingen anders gaan dan jij zou willen, maar je hoort er nu bij. Het is nu ook jouw familie en jouw cultuur, al kost het misschien wat tijd om te integreren.

Ik houd van mijn schoonfamilie. Het zijn echt fantastische mensen met veel liefde voor elkaar. Het kostte mij even voordat ik het doorhad, maar nu hoor ik er helemaal bij.