"Wat verhelderend, dit moet iedereen doen!"

Wesley en Suzanne

Tijdens de bouw vroeg Suzanne aan Wesley: "Vind je het leuk om iedere vrijdagavond met mij te gaan eten en praten over onze relatie?" Dat leek hem wel leuk.

Wesley en Suzanne komen uit hetzelfde dorp. Wesley: “We zijn ons levenlang al achterburen en allebei rond ’96 lid geworden van de muziekvereniging, maar we hebben elkaar in 2009 pas écht ontmoet.” De gezinnen waarin ze opgroeien zijn verschillend. “Bij ons thuis was het een kippenhok aan tafel. Mijn ouders hebben een uitgesproken mening en er werd veel gepraat. Bij Suzanne thuis was dat veel minder. Bovendien ben ik niet-gelovig opgevoed en Suzanne wel.”

“Toen ik verkering kreeg met Suzanne kwam ik in een christelijk nest terecht. In haar gezin werd steevast Bijbel gelezen aan tafel. Ik had daar geen problemen mee. Ik dacht: Dit is wat ze doen. Ik wilde ook niet dat Suzanne door mij niet meer naar de kerk ging. Als ze bij ons was zei ik tegen mijn vader: ‘Zorg je dat het eten op tijd klaar is, dan kan Suzanne naar de kerk.’”

Voor Suzanne en Wesley wordt het duidelijk dat ze samen verder willen en in 2011 koopt het stel samen een huis. “Tijdens de bouw vroeg Suzanne aan mij: ‘Vind je het leuk om iedere vrijdagavond met mij te gaan eten en praten over onze relatie?’ Dat leek me wel leuk. Toen we op de locatie aankwamen, zag ik ‘Hervormd Centrum De Wijnrank’ staan. Suzanne biechtte op dat het een cursus van de kerk was, de Premarriage Course. Ze zei ook dat we na de eerste avond konden stoppen als ik het niks vond. Maar dat hoefde niet. Na avond één dacht ik: ‘Wat verhelderend, zeg. Dit moet iedereen doen!’”

Inmiddels is het stel getrouwd en nog steeds enthousiast over wat de Premarriage Course hen heeft gebracht: “Het heeft ons geholpen, ook nu nog, om te begrijpen waar je vandaan komt, hoe je bent opgevoed, en hoe je tegen dingen aankijkt. Iets wat ik normaal vind bijvoorbeeld, vind Suzanne niet normaal. Ik ben heel makkelijk, zij houdt meer van orde. Als je dat niet herkent dan kan dat botsen op den duur. Ik vond de Premarriage Course daarvoor heel handig. Het is een tool waarmee je je relatie écht kunt versterken.”

Vind een Premarriage Course bij jullie in de buurt