"Misschien wil ík wel de was doen"

Jesse en Esmee

Jesse en Esmee (beiden 26 jaar) ontmoetten elkaar in 2016 via een dating-app. Zij studeerde in Groningen, hij woonde in Zwolle. Jesse vertelt: “Onze zoekradius kwam niet overeen met onze woonplaatsen, maar omdat Esmee vaak in Zwolle moest overstappen, werden we gematcht!”

Nu, zeven jaar later, zijn ze net getrouwd en terug van hun huwelijksreis. Twee weken voor de bruiloft leverde Esmee haar thesis in voor haar master Onderwijswetenschappen én rondde het stel de Premarriage Course af.  

 

“We zijn allebei onderzoeksgedreven”, zegt Jesse met een glimlach. “Voordat we aan iets beginnen, zoeken we tot in de puntjes uit hoe het werkt. Daarom wilden we de Premarriage Course doen voordat we gingen trouwen. We zijn veel bezig met persoonlijke groei en zijn niet vies van een goed gesprek.” 

"We zijn niet vies van een goed gesprek"

Esmee vult aan: “We zijn al lang samen en hebben moeilijke tijden gehad, mede omdat ik een periode erg ziek ben geweest. We hebben dus al veel samen meegemaakt. Ik vroeg me af: ‘In hoeverre gaat de Premarriage Course nog verschil maken?’ Maar we dachten ook: ‘Baat het niet, dan schaadt het niet.’ We vonden het ook wel leuk om er samen naartoe te gaan.” 

Ander perspectief
“Een andere invalshoek is soms fijn,” geeft Jesse aan. “Bij de Premarriage Course worden thema’s aangesneden die wij nooit bedacht zouden hebben. Dat geeft toch weer een ander perspectief.”  

“Vragen als: uit wat voor gezin kom je? Hoe was de relatie van je ouders? Heb je bewuste of onbewuste verwachtingen die jouw beeld van een relatie kleuren? Daar hadden we nog nooit bewust bij stilgestaan,” zegt Esmee. 

Verwachtingen
Jesse knikt: “Ja, of verwachtingen uitspreken over het samen wonen en leven. Er zijn veel dingen die je misschien wel weet of invult, maar nooit letterlijk tegen elkaar hebt gezegd. Esmee verwachtte vanuit haar opvoeding dat ik fulltime zou werken en zij parttime zou werken en het huishouden zou doen. Maar ik dacht: ‘Misschien wil ik wel helemaal niet fulltime werken. Misschien wil ík wel de was doen.’ Het is goed om daarover na te denken en daar samen over te praten.” 
  

Een van de lessen die het stel meeneemt vanuit de Premarriage Course, is om moeilijke gesprekken op tactische momenten te voeren. “We proberen geen lastige gesprekken te voeren na tien uur ‘s avonds. Nu gaan wij om half tien naar bed, dus dat komt wel goed,” grapt Jesse. 

“De Premarriage Course is echt een investering voor de lange termijn,” zegt Esmee. “Je hebt op een laagdrempelige manier gesprekken die je anders niet zou voeren en die van toegevoegde waarde zijn. Dit brengt je terug naar wat het huwelijk inhoudt, wat je aan elkaar belooft en hoe je je relatie tot bloei kan brengen. En het is ook gewoon heel leuk en gezellig: echt een leuke date-night!”

Vind een Premarriage Course bij jullie in de buurt