Is ruzie hebben erg?

De eerste keer dat mijn partner en ik ruzie hadden, noemde ik mijn vriend een ‘ploert!’ en stormde ik boos de kamer uit. Hij kwam later achter mij aan, niet wetend of hij moest lachen om mijn suffe scheldwoord of dat hij serieus moest reageren op mijn boosheid.

Ruzie maken is best lastig. Zeker als je allebei je beste beentje voor wilt zetten en elkaar het idee wilt geven dat je nooit ruzie maakt.. Je weet wel, als alles nog leuk en aardig is. En tegelijkertijd is ruzie iets heel normaals. Goed zelfs!

Iedereen is verschillend, en daarmee bots je automatisch wel eens met de ander. Of het nu je moeder, een vriendin of je vriend is. Natuurlijk moet je niet blijven hangen in emoties als woede en boosheid, maar je hoeft het ook niet altijd maar weg te stoppen. Of te doen alsof je niet boos bent.

Hoe reageer jij als je boos bent?

Hoe reageer jij als je boos bent? Sommige mensen reageren als een neushoorn – ze gaan vol in de aanval en zullen wel even zeggen waar het op staat. Een ander reageert meer als een egel – vol in de verdediging, het conflict uit de weg gaan en stekels uitzetten! Hoe jij reageert op boosheid kan heel erg verschillen van hoe jouw partner reageert.

Mijn man is een echte neushoorn. Die laat het wel weten als iets hem niet zint. Ik ben een beetje egelig. Het is prima om een conflict of ruzie uit te praten, maar ik wil dat wel op een normale toon doen en niet staan schreeuwen. Als er geschreeuw aan te pas komt, wordt ik stil en schiet ik in verdedigingsmodus. Ruzie is niet erg. Liefde botst. Maar hoe ga je er mee om?

Vind je het leuk om hier verder over na te denken met je partner? Volg dan eens een Premarriage Course. Dat zijn vijf bijeenkomsten – een soort date nights – waarbij je thema’s als deze samen behandelt.

Vind een Premarriage Course bij jullie in de buurt