Samen en apart: hoe tijd voor elkaar je relatie sterker maakt

Als je een relatie hebt, denk je misschien dat samen tijd doorbrengen altijd het belangrijkste is. Maar het kan juist goed zijn om af en toe wat tijd apart door te brengen. Klinkt gek, of niet? Toch kan afstand nemen ervoor zorgen dat je relatie beter wordt.

Even tijd voor jezelf

Ik (Lotte) moest dit zelf echt ontdekken. In het begin zag ik er erg tegenop om alleen thuis te zijn als mijn man een weekendje weg ging met zijn vrienden. Ik was bang dat ik hem heel erg zou missen. Maar ik kwam erachter dat het ook wel eens fijn is om even zonder hem te zijn. Ik kon ongestoord romantische films kijken (Pride & Prejudice vind ik fantastisch, maar hij valt binnen een paar minuten in slaap als hij mee moet kijken😉), en kookte alleen maar eten dat ik lekker vind en hij niet. Ik vond het verrassend fijn om even mijn eigen ding te doen en geen rekening met iemand te hoeven houden!

Tijd apart kan dus heel gezond zijn, maar het werkt alleen als jullie daar allebei achter staan. Natuurlijk, je partner moet niet elk weekend weg zijn voor een boys weekend of girls night out. Het gaat om de balans. Zolang je samen afstemt wat kan en wat niet, voorkom je dat er wrijving ontstaat.

Jullie zijn allebei nog individuen met eigen interesses. Misschien vind jij bankhangen met een filmpje heerlijk op vrijdagavond, terwijl je partner graag gaat sporten of naar een feestje gaat. Dat is oké! Het gaat erom dat jullie elkaar die ruimte geven, zolang er maar een balans is. Stel dat hij een keer op zaterdagmiddag met vrienden wil gamen, en jij juist tijd voor jezelf wilt hebben om te shoppen of een boek te lezen—dat kan prima werken.

Maar let wel op dat je niet te ver de andere kant op gaat en je langs elkaar gaat leven. Als jullie iedere avond iets afzonderlijk van elkaar gaan doen, bestaat de kans dat je de connectie verliest. Zorg daarom voor een goede balans tussen tijd voor elkaar, met gezamenlijke interesses, en tijd apart om je eigen hobby te beoefenen.

Distance makes the heart grow fonder

Sommige jonge stellen vinden het moeilijk als hun partner tijd apart wil. Het kan voelen alsof je wordt afgewezen, maar in werkelijkheid zorgt die tijd zonder elkaar ervoor dat jullie weer naar elkaar toe trekken. In een goede relatie gun je elkaar de ruimte om je eigen ding te doen en ondersteun je elkaars passies.

Als je op een relaxte manier tijd apart doorbrengt, kom je juist sterker terug bij elkaar. Zo voorkom je dat je relatie te intens of beklemmend wordt. Tijd voor jezelf zorgt juist voor nieuwe energie, leuke verhalen en frisse ideeën voor jullie samen.

Op zoek naar een leuke manier om tijd voor elkaar te maken? Doe de Premarriage Course!