Omgaan met boosheid: neushoorn of egel?

Boosheid is een emotie waar we van kunnen schrikken, zeker in een relatie. Maar het is niet per se slecht om boos te zijn. Sterker nog, het heeft een belangrijke functie: het geeft aan dat er iets niet klopt of dat er iets opgelost moet worden. Misschien heeft je partner iets gezegd wat je pijn heeft gedaan, of voelt het alsof jouw mening niet wordt gehoord in het maken van een beslissing. Boosheid is als een waarschuwingssignaal dat zegt: "Hier moet je aandacht aan besteden!"

Het is niet de boosheid zelf die vaak voor problemen zorgt, maar hoe we ermee omgaan. Je kunt boos zijn, maar als je niet goed weet hoe je die emotie moet uiten, kan dat voor spanningen zorgen. Wat je waarschijnlijk al hebt gemerkt, is dat iedereen op zijn eigen manier reageert als hij of zij boos is.

Neushoorn of egel?

Sommige mensen reageren als een neushoorn: ze stormen naar voren en vallen aan. Hun boosheid is duidelijk en zichtbaar. Ze schreeuwen misschien, maken scherpe opmerkingen of proberen hun punt koste wat kost te maken. Het gevaar hiervan is dat je partner zich aangevallen voelt en het gesprek snel verandert in een wedstrijd wie het hardst kan brullen. Dit kan leiden tot verwijdering in plaats van verbinding.

Anderen zijn meer als een egel: ze trekken zich terug, rollen zich op en laten hun stekels zien. Ze vermijden confrontatie en houden hun boosheid voor zichzelf. Hoewel dit misschien rustiger lijkt, kan het ook problemen veroorzaken. Je partner voelt niet aan wat er aan de hand is en de spanningen blijven onder de oppervlakte sudderen, zonder dat er iets wordt opgelost.

Hoe ga je beter om met boosheid?

Boosheid op zich is dus niet het probleem – het is hoe je ermee omgaat dat het verschil maakt. Het is belangrijk om te herkennen of je meer een neushoorn of een egel bent en te begrijpen hoe jouw reactie op boosheid je relatie beïnvloedt.

Als je meer de neushoorn bent, probeer dan bewust je eerste reactie in te houden. Geef jezelf de tijd om af te koelen voordat je het gesprek aangaat. En als je merkt dat je meer de egel bent, probeer dan kleine stapjes te zetten om je gevoelens uit te spreken, ook al voelt dat ongemakkelijk.

In een relatie is het uiteindelijk de bedoeling dat je samen werkt aan het oplossen van problemen. Boosheid kan een krachtig signaal zijn dat er iets moet veranderen, maar het is aan jullie om ervoor te zorgen dat het jullie dichter bij elkaar brengt in plaats van uit elkaar.

Wil je meer leren over omgaan met boosheid, communicatie, het oplossen van conflicten en hoe je elkaar beter lief kunt hebben? Doe samen met je partner de Premarriage Course: 5 leuke avondjes uit waarbij je elkaar nóg beter leert kennen!

Vind een Premarriage Course bij jullie in de buurt!