Conflicten oplossen: 3 lessen uit de wildernis

Daar stonden we dan, helemaal op het zuidelijkste puntje in Kaap de Goede Hoop. Autopech in Zuid-Afrika: dat kon wel even gaan duren. Dit had ik niet verwacht van een gezellig dagje uit met mijn man. Een conflict ligt op de loer, net als de wilde dieren. Onder het toeziend oog van een troep wilde apen ontdekten we deze 3 lessen die ons hielpen conflicten oplossen.

We voelden ons net een verdwaalde giraf in ons knalgele Opeltje. In het nauw gedreven door de hitte en de wilde dieren om ons heen. Geen bereik met de telefoon. Geen vlekje schaduw. Geen hap te eten. En – nog het ergste – geen wc. Ons stressgehalte steeg met de minuut. Ik voelde me veranderen van een verdwaalde olifant in een stampende neushoorn.

Conflicten oplossen volgens het boekje

Wachtend op welke hulp dan ook, kreeg mijn echtgenoot een idee: ‘Laten we het boekje van de Premarriage Course doornemen, dan doen we tenminste nog wat.’ We sloegen het boekje open en daar stond het: ‘Conflicten oplossen’. Alle ingrediënten waren aanwezig voor een heerlijk smeuïg conflict, dus dit hoofdstuk konden we wel gebruiken…

Ruim 6 uur stonden we stil, terwijl de antilopen ons voorbij sprongen. Dit zijn de lessen die we leerden voor conflicten oplossen:

1. We reageren anders op conflicten

We merkten dat we allebei heel anders op tegenslag reageren. Ik blijf in eerste instantie rustig en bedenk oplossingen, terwijl mijn man juist baalt. En hoewel hij de situatie accepteert, verlies ik na verloop van tijd mijn geduld en word ik boos. Hij is de constante factor in onze relatie; ik fluctueer nog wel eens. Elk karakter gaat op een unieke manier om met situaties, dat geldt ook voor conflicten.

2. We gaan anders om met boosheid

Ik ben getrouwd met een egel. Ik, daarentegen, ben een neushoorn. Misschien lijkt dat op het eerste gezicht een vreemde vergelijking, maar lees dan het blog over neushoorns en egels maar eens. Het helpt als je van elkaar weet hoe je omgaat met boosheid: ben jij een egel of een neushoorn?

Er moet veel gebeuren om mij boos te krijgen, maar áls ik boos ben, ontplof ik van emotie en laat ik niet over me heen lopen. De blik in mijn ogen spreekt dan boekdelen. Gelukkig is mijn egel ook niet vaak boos. Het introverte karakter van m’n man zorgt ervoor dat hij z’n eerste boosheid binnenhoudt. Hij denkt erover na en komt er op een later -en geschikter- moment op terug.

3. We accepteren elkaars verschillen

Toen we onder de brandende, Zuid-Afrikaanse zon weer stilstonden bij het feit dat we anders omgaan met boosheid en conflicten, begrepen we elkaar beter. Je hoeft de ander niet aan te vallen als je weet dat hij of zij anders is.

In de verte kwam er een auto aan. De bestuurder zag ons, stopte en bood ons z’n telefoon met bereik aan. Uiteindelijk, na een hele dag ‘wachten’, kwam de monteur. We waren bijna, heel bijna, teleurgesteld dat hij een vervangende auto bracht. We konden letterlijk en figuurlijk weer op pad.

Wil je naast deze lessen meer leren over conflicten of boosheid? Tijdens de Premarriage Course heb je het niet alleen daarover, maar ook over toewijding, seks en gedeelde doelen en waarden. 

Vind een Premarriage Course bij jullie in de buurt